Planstatus vintertid uppdateras på kommunens hemsida månd-fred. senast kl 15.00 samma dag - Länk
Se även riktlinjer för hur kommunen arbetar med snöröjning på våra planer.
Planstatus vintertid uppdateras på kommunens hemsida månd-fred. senast kl 15.00 samma dag - Länk
Se även riktlinjer för hur kommunen arbetar med snöröjning på våra planer.
De flesta underhållsplaner för konstgräs rekommenderas att inte underhålla en ouppvärmd plan under vintermånaderna december till och med februari. Detta baseras på att det ökar den mekaniska stressen, vilket därav förkortar konstgräsplanens livslängd. Med detta sagt skriver jag detta ur synpunkt att förklara svårigheterna med att underhålla konstgräsplaner under vinterhalvåret och varför det är svårt att ständigt hålla planerna i toppskick.
När det kommer till arbetsuppgifterna som utförs av personalen på anläggningarna så kan arbetet utifrån ses som väldigt simpelt vintertid; ploga, salta och borsta. Med tanken att om detta utförs så blir planen ren och fin från snö och is. Men en del parametrar spelar in på hur bra slutprodukten blir.
När det är mer än 3 centimeter snö på planen kan man ploga planen för att avlägsna detta. En plog ska inte ligga i direkt kontakt med konstgräsmattan och kan därför lämna någon centimeter snö kvar på planen. Detta är helt beroende av snökvalitén. Då man ibland kan ha tur och få med sig snö som ligger under den höjdnivå plogen bör vara inställd på. Har planen däremot brukats mellan snöfall och plogning kommer snön vara packad ned i mattan. Detta gör att det är i princip omöjligt att ta bort snön genom att ploga. Så sammanfattningsvis så kan man under viss snökvalité köra över planen en gång och det ger maximal effekt, medans en annan gång kör man över samma yta tio gånger utan näst intill någon effekt alls.
Salt kan ofta ses som ett mirakelmedel som fungerar när som, hur som. Detta överensstämmer sällan med verkligheten. Det salt vi använder, används likväl på bilvägar. Bilvägar brukar oftast saltas när temperaturen är varmare än 10 minusgrader. Under lägre temperaturer än detta ger saltet snarare en motsatt effekt, där isen blir hårdare och fastare. Något nämnvärt är dock att vi inte har fordon som ständigt hjälper saltet att luckra upp ytan. Så när det kommer till konstgräsplanerna krävs betydligt högre temperaturer för att få saltet att verka ordentligt. Detta till trots att vi använder mer mängd salt än rekommenderat per kvadratmeter vid varje saltningstillfälle. Salt förklaras ofta som mer användbart i förebyggande syfte på konstgräsplaner, alltså innan temperaturer sjunker ner under nollan. Men hur ofta ska man göra det i förebyggande syfte? Salt har en negativ påverkan på konstgräsmattan, då både granulat och grusunderlag packar sig och försämrar möjligheten för vatten att tränga sig igenom.
Att börja ploga när väl snön faller gör vi helst inte då det sliter enormt på planen och ofta så blir det inte spelbart ändå. Även om fotbollsplanerna är ett av de viktigaste arbetsområden vi har, finns andra arbetsuppgifter att göra. Ett problem med detta är såklart när det snöar sent under personalens arbetstid, då det inte finns möjlighet att hinna rena planen från snön innan föreningsbokningarna börjar.
Kommunens hemsida uppdateras med info dagligen, senast kl 15.
Vi på driften gör allt vi kan för att alla planer ska vara speldugliga men ibland så vill vädergudarna annat.
Tänkt på att inte ploga själva så det blir vallar på planen och försök att inte lämna målen kvar mitt på planen vilket försvårar vårt arbete.
Tack och med hopp om ett bra samarbete så att era förberedelser inför säsongen blir så bra det bara går.
"Driften/Täby Kommun"
Granulat får inte komma ut i miljön, därför har Täby kommun tagit fram borstar och andra lösningar för hur alla som använder konstgräs kan hjälpa till att minska spridningen av granulat.
Täby FK har Tibblevallen (Täby SC) som huvudarena
Tibble SC 1 (Gräsplan) - Ej bokningsbar!
Adress: Åva skolgränd 2, Täby Karta
Konstgräs 11 mot 11-plan
Tävlingsspel:
Träningmatcher bokning:
Adress: Ljungmyrsvägen 1, Täby Karta
Konstgräs, 11 mot 11-plan
Tävlingsspel:
Träningmatcher bokning:
Adress: Östra Banvägen 90, Täby Karta
Konstgräs, 9 mot 9-plan
Tävlingsspel:
Träningmatcher:
Adress: Vedettvägen 20, Täby. Karta
Konstgräs, 9 mot 9-plan
Tävlingsspel:
Träningmatcher:
Viggbydalen, konstgräs 7 mot 7-plan (2 st 5 mot 5)
Adress: Skördevägen/Grindstuguvägen
Gribbylunds konstgräsplan, konstgräs 7 mot 7-plan (Ängsholmshallen)
Adress: Kabeluddsvägen
Karta
Hägerneholms fotbollsplan, konstgräs (vid Hägerneholmsskolan)
Adress: Hägerneholmsvägen 3
Karta
Byängsplan, konstgräs, 5 mot 5-plan
Adress: Marknadsvägen 299
Mosstorp, naturgräsyta/park
Adress: Mosstorpsvägen
Sjökrigsskolan (AVSTÄNGD 2020-2024) naturgräs, 11 mot 11-plan
Adress: Djursholmsvägen 30
Ellavallen, naturgräsyta/park
Adress: Skiftesvägen 83
Ängsholmsparken, naturgräsyta/park
Adress: Effes väg
Vallatorpsplan konstgräs, 5 mot 5-plan (Vallatorpsskolan)
Adress: Klövervallsvägen 81
Brinkplanen konstgräs, 7 mot 7-plan (Brinkskolan)
Adress: Vallabrinksgränd 2
Status konstgräsplaner Täby kommun 2024 Länk